De kleurrijke bakken met prairiebeplanting zijn het visitekaartje van de winkelstraat geworden! De Hoofdstraat tussen de Raadhuisstraat en het Kerkplein is in 2019/2020 opnieuw ingericht door REDscape Landscape & Urbanism i.s.m. de gemeente Hoogeveen. Voor de plantbakken in de Hoofdstraat is door WEST beplanting een beplantingsplan gemaakt. Het uitgangspunt was om het centrumgebied een aantrekkelijke uitstraling te geven. Het grootste gedeelte van de beplanting bestaat uit een bonte mengeling vaste planten en siergrassen die weinig onderhoud vergen en elk jaar opnieuw opkomen en wat goed past bij de kleurrijke en levendige winkelstraat.


Info

  • Opdrachtgever: Gemeente Hoogeveen
  • Realisatie: 2021
  • Foto's: WEST beplanting

Werkwijze

Er staan grote plantenbakken met aan de randen houten banken waar bezoekers kunnen zitten. De planten wisselen elk seizoen, waardoor ze altijd in bloei zijn. Verder zijn er door de nieuwe inrichting meer terrassen ontstaan. De bestrating bestaat uit grijs natuursteen afgewisseld met stapstenen in een andere kleur grijs. Er is gekozen voor kleurrijke beplanting waarbij het hele jaar lang iets te zien is met seizoen beleving. De prairiebeplanting zorgt voor biodiversiteit vanwege de insecten en dieren die erop af komen.

Prairieplanten zijn diep wortelend, kunnen zichzelf handhaven, blijven ziektevrij en behouden na de bloei hun sierwaarde. Deze vorm van beplanting bestaat uit gemengde bloemrijke vaste planten en siergrassen, die in verschillende combinaties in het hele border terugkomen. Het mooie van prairiebeplanting is dat je hiermee het hele jaar rond een mooi kleurbeeld kunt vasthouden.