In 2021 is het plein Oostergo in Huizen opnieuw ingericht met Operatie Steenbreek. Het doel van Operatie Steenbreek is om de tuinen te vergroenen door de verharding te verwijderen . Kort gezegd: tegel eruit, plant erin. Hierdoor kunnen we in de toekomst het veranderende klimaat met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen beter aan. Het plein was volledig geasfalteerd met karakteristieke moerbeien.


Info

  • Opdrachtgever: Gemeente Huizen
  • Realisatie: 2012
  • Foto's: WEST beplanting

Werkwijze

Uitgangspunten van dit project:

– Hergebruik van materialen, waar mogelijk;
-Vergroenen;
-functionele verharding;
-Rij (moerbei)bomen wordt behouden, en ook de aanwezige lindehaag;
-Veel planten;
-Een ontmoetingsplek waar jong en oud kan vertoeven en recreëren;
-Plek om met kinderen te zitten en spelen.
Er is getracht om de gemoedelijke sfeer die je op Franse pleinen ervaart te creëren. Boven en onderaan het plein zijn twee hoge elementen: de bestaande bomenrij en de nieuw te vormen pergola met bottelrozen. Deze geven beschutting en kaderen de groene ruimte in. Ook de aanwezige lindehagen dragen hieraan bij. Naast beschutting zorgen zij voor schaduw en verkoeling op hete dagen. Onder deze groene elementen kunnen jong en oud elkaar ontmoeten aan de picknicktafel met een permanent schaakbord.

Spelaanleiding wordt gecreëerd door met de vrijgekomen grond een heuvel te maken. Bovenop de heuvel wordt een waterpomp geplaatst. Samen met enkele stapstenen kunnen kinderen hier spelen.

De heuvel wordt omlijst door bloeiende vaste plantenborders met meerstammige bomen. In de borders is ruimte voor planten die de zintuigen prikkelen: geurende rozen, prairiebeplanting en vruchtbomen, zoals mispel en kweepeer. Dankzij de prairie is er een permanent bloeiend ‘boeket’ op het plein. Dit geeft een wisselende beleving door de seizoenen en is bovendien onderhoudsarm. De randen worden gemaakt door (grind)tegels. Op de rand worden enkele planken bevestigd waardoor deze als zitbank kan fungeren. In het midden van het park staat een centrale boom die deze plek markeert. Paden/hergebruik stenen; deze bestaan hoofdzakelijk uit halfverhardingen, gecombineerd met hergebruik van de aanwezige klinkers. Voor de halfverharding is het Achterhoekse Padvast gekozen. Dit is waterdoorlatend en geeft het Franse gevoel. Met de overgebleven klinkers is de keermuur voor de speelheuvel gemaakt.

“He who plants a garden, plants happiness”

- Chinese proverb -