Kasteel Middachten ligt op het Landgoed Middachten tussen de hoge Veluwezoom en het lage moerassige land in een lus van de rivier de IJssel. Rond 1700 is met de aanleg van de tuinen rondom het kasteel begonnen, geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Eind 18e eeuw onderging de tuin de invloed van de Engelse landschapstuinen. Hiervoor werden hagen verwijderd en glooiende grasvelden aangelegd. In 1900 kreeg landschapsarchitect Hugo Poortman de opdracht van de toenmalige graaf om, binnen de Engelse stijl de formele tuin weer aan te brengen. Dit ontwerp vormt nog steeds het grondplan voor de huidige tuin.  Na WO II worden de tuinen sterk versoberd en de plantenborders vervangen door grasparterres. Begin jaren 80 van de vorige eeuw is besloten om de parterres weer om te vormen naar het ontwerp van Hugo Poortman.


Info

  • Opdrachtgever: Kasteel Middachten
  • Realisatie: Maart 2014
  • Foto's: WEST beplanting

Werkwijze

Visie

De grote uitdaging was om binnen de historische context een border te maken die aan de huidige klimaatomstandigheden kon weerstaan. Ook niet alle planten waren nog leverbaar uit de tijd van Poortman. De toenmalige gravin had ook de uitdrukkelijke wens om de bloemen vanaf het kasteel te kunnen ervaren. Kleine groepen planten zoals op het oorspronkelijke plan stonden waren dus niet (meer) aan de orde. Vanuit het historische assortiment hebben gekeken of er betere, sterkere soorten waren. Deze hebben wij in grotere groepen toegepast zodat het van op afstand goed beleefd wordt.

In 2015 werden wij opnieuw gevraagd om de rozentuin te renoveren. Het bloeiseizoen was vrij kort en niet alle rozen floreerden. Vanuit de visie dat planten graag samenwerken hebben we geadviseerd om vaste planten tussen de rozen te zetten in de buitenranden. Hierdoor blijven de rozen gezonder en is er langer kleur in de rozentuin.

 

 

Resultaat

Prachtig bloeiende parterre border, meer en langere beleving in de rozentuin. Geur en kleur. In de rozentuin zijn op basis van onze schetsen nieuwe pergola’s geplaatst.

We blijven betrokken bij de ontwikkelingen, jaarlijks inventariseren we de tuin samen met de Tuinbaas, Paul Klein Gunnewiek, om te adviseren in het onderhoud van de tuin.

If you have a garden and a library, you have everything you need.

- Marcus Tullius Cicero -