We zijn benaderd door de landschapsarchitect van de Gemeente Enschede, Marina Eenschoten. De vraag was om een arena van planten te creëren; stoere buitenwand, lage binnenkant, allen gecreëerd door prairie.  Hierdoor moest intimiteit ontstaan op het plein dat aan alle kanten omgeven wordt door hoge gebouwen.


Info

  • Opdrachtgever: Gemeente Enschede
  • Realisatie: April 2016, Onderhoud Enschede
  • Foto's: WEST beplanting

Werkwijze

Verder moet de beplanting aansluiten bij het kunstwerk van de Belgische kunstenaar Arne Quinze.  Dit publieke kunstwerk, ‘Whispers’, bestaat uit een reeks van 20 unieke stalen vormen (bomen) in hoogte variërend van 3 tot 11 meter.

Het Koningsplein moet dienen als verbindende schakel tussen het nieuwe ziekenhuis MST en de Enschedese binnenstad. Het plein verbindt de mensen vanuit het Medisch Spectrum Twente en het winkelend publiek. De opdracht van de landschapsarchitect van de Gemeente Enschede was om het Koningsplein letterlijk en figuurlijk nog verder tot bloei te laten komen.

Uitdagingen:

  • beneden het plein is een parkeergarage dus planten konden niet overal even diep wortelen.
  • Omsloten door hoge gebouwen rondom rond (Ten Hag, Casino) dus complex om intimiteit op plein te creëren.
  • Doorgaand verkeer, bushalte ligt vlakbij.

Het plein is een groene ontmoetingsplek geworden met veel kunstwerken.

Rond de kunstobjecten is gekozen voor bloesembomen en prairiebeplanting die gedurende de verschillende seizoenen bloeien. Ondanks de vele gebruikers van het plein is het een tuin geworden van de mensen die in het ziekenhuis verblijven.

Onderhoud

Het onderhouden van de beplanting is belangrijk zodat het juiste beeld behouden blijft. Bij prairiebeplanting is het beheren van de soorten het belangrijkste, het is een voordeel als iemand met affiniteit voor planten het onderhoud doet. In Enschede geven wij op vraag advies in het onderhoud van de prairietuin.

Aanpak voor het onderhoud:

  • Teamvergaderingen voor onderhoud en daarvoor instructies gegeven.
  • Onderhoudsploeg mee op excursie.

To plant a garden is to believe in tomorrow

- Audrey Hepburn -