Voor de Liemerije in Zevenaar is er een beplantingplan gemaakt voor de belevingstuin voor de bewoners van het verzorgingstehuis. Centraal in het ontwerp stond herkenbaarheid en gebruik van heldere kleuren, met name voor de bewoners met dementie.


Info

  • Opdrachtgever: Liemers Hendriks Groenvoorziening
  • Realisatie: 2015
  • Foto's: Marcel Bressers Fotografie & WEST beplanting

Werkwijze

Planten spelen een belangrijke rol in de natuurbeleving. De juiste combinatie van vorm, structuur en kleur draagt bij aan een prettige omgeving. In dit ontwerp is er rekening gehouden met zintuigprikkelende eigenschappen van planten. Pairiebeplanting kan het zorgproces en het welzijn positief ondersteunen. De prairietuin is een onderhoudsvriendelijke tuin geworden die aantrekkelijk en kleurrijk is door de seizoenen heen.

Er is gekozen voor prairiebeplanting die door de variatie van kleuren en geuren bij de wensen van de tuin passen. Bij de prairie op maat is gebruik gemaakt van planten als Coreopsis , Alchemilla, Asters en Delphinium  die vroeger ook al veel werden gebruikt om zo de herkenning bij de bewoners te stimuleren. De prairie is vanaf het vroege voorjaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat de beleving verhoogt. In het voorjaar springt de Tulipa ‘Pink Impression’ eruit met zijn warme kleur. De siergrassen houden het beeld in de winter goed overeind. De bewoners genieten intens van de bloemenzee vanuit hun kamers. Sommige plukken een boeketje uit de tuin. Deze tuin ligt er al sinds 2015 en heeft nog niets van zijn schoonheid verloren!