Op vraag van de bewoners is er een stoere, landelijke tuin ontworpen, het idee van een herenboerderij dat past in het landschap. De boerderij ligt aan de rivier de Berkel in het Twentse landschap. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de gebied specifieke kenmerken en de toeristische aantrekkingskracht van de theetuin ’t Besselink.

De theetuin ligt aan de rivier de Berkel en maakt deel uit van het project “Beleef de Berkel / Hermeandering Berkel” van het Waterschap Rijn & IJssel.  De oorspronkelijke gracht rondom de boerderij is dankzij dit project teruggebracht, hierin is tevens een vistrap geïntegreerd.


Info

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Realisatie: November 2014
  • Foto's: WEST beplanting

Werkwijze

De wens van de bewoners was om theetuin en privé van elkaar te scheiden. Dit hebben we gedaan door de vormgeving van de terrassen dicht bij de boerderij te houden. Het privé terras is gezellig en functioneel, vlakbij de keuken. Intimiteit werd gecreëerd door het terras te omkaderen met bloeiende planten en het aanplanten van een heesterbuffer tussen terras en weg.

Het landschap biedt verder prachtige vergezichten dat we enkel een paar landschappelijke borders hebben ingetekend om die zichten te versterken.

Bij de theetuin hebben we een prairieborder gelegd, deze geeft een natuurlijk beeld van een ingezaaid bloemenveld maar is duurzamer doordat het niet elk jaar opnieuw moet ingezaaid worden. Het onderhoud is substantieel minder dan een traditionele bloemenborder.

De nieuwgebouwde boerderij aan de andere kant van de vistrap is ook meegenomen in het ontwerp.

Bij de herinrichting van de tuin rondom karakteristieke T-boerderij met theetuin werd met de diverse criteria rekening gehouden: vistrap, theetuin en het toerisme. Leuk detail: De theetuin is niet alleen per land te bereiken. De Berkelzomp, dit zijn boten die zijn nagebouwd naar het model dat vroeger als transportmiddel werd ingezet op de Berkel, meert regelmatig aan bij de theetuin.